Sådan får du en smuk og funktionel have
Er haven groet dig over hovedet? Eller er du i tvivl om, hvordan du kan udnytte udendørsarealerne bedst muligt? Så skal du læse med her. Vi har her samlet en masse inspiration, så du kan få nogle gode ideer til, hvordan du kan skabe en smuk og funktionel have, som både du og resten af familien rent faktisk har lyst til at opholde jer i.
Anlæg en terrasse
Det sted, hvor de fleste mennesker bruger deres tid om sommeren og på dejlig varme dage, er terrassen. Det er et hyggeligt samlingspunkt for familien, hvor du kan slappe af i havestolen eller holde en grillaften med venner og familie. Hvis du ikke har en terrasse, er det derfor et oplagt valg. Det er en god idé at gøre det et sted, hvor sollys og temperatur passer dig, og så er det også en god idé at indhegne den med enten hæk eller planter, så du kan få lidt privatliv for naboer og udefrakommende. At anlægge en terrasse er dog ikke lige til, og det er altid en god idé at få en professionel anlægsgartner til at lave den. Anlægsgartnere er nemlig eksperter i brolægningsopgaver og kan hjælpe dig med at finde det hele rette sted og den rette størrelse til din terrasse. Læs mere om brolægning her.
Skab liv med flotte bede
En have er kedelig uden farve og liv, men det kan et par flotte bede rundt omkring afhjælpe. Hvis du gerne vil i gang med havearbejdet selv, kan du finde en masse information på nettet omkring, hvilke planter, der er bedst til hvilke formål. Du kan dog også med fordel alliere dig med en anlægsgartner, som kan hjælpe dig med at finde planter, der passer til dine specifikke behov. En anlægsgartner kan nemlig hjælpe dig med alt fra planter, der ikke kræver alt for meget pleje til planter, der blomstrer året rundt, så din have ikke står bar i flere måneder hvert år. Det er generelt altid en god idé at have en professionel med på sidelinjen, hvis man ikke selv er født med grønne fingre eller har den fornødne viden.
Dyrk dine egne grøntsager
En have er ikke kun god til hygge og sommerdage. Det er også et godt sted at dyrke egne grøntsager, frugter og lignende, som enten kan nydes for sig selv eller bruges i maden. Mange vælger f.eks. at anlægge bede med krydderurter, så man altid bare lige kan gå ud i haven og hente lidt persille eller basilikum. Hvis man dyrker sine egne grøntsager, så ved man, hvor de kommer fra og hvad de er blevet dyrket med, og det er der mange, der finder en vis tryghed i – og så er der selvfølgelig også den fordel, at man kan spare penge i supermarkedet ved at spise sine egne grøntsager i stedet for at købe dem.