Slået op d.

Advarsel til juristerne – nu kommer computerne

Paragraffer, lovbestemmelser, domspraksis og bekendtgørelser – guf for en jurist, men i fremtiden får advokater og deslige sandsynligvis skarp konkurrence fra digitale algoritmer. Tidligere har brancher såsom administration, økonomi og jura været forbeholdt mennesker af kød og blod med en lang og specialiseret uddannelse, hvilket det uden tvivl fortsat vil være et godt stykke tid endnu. Ikke desto mindre har flere smarte systemer vist sig at være overraskende effektive ift. at forudsige afgørelser eller appellere din parkeringsbøde, og forventningen er da også, at lov og orden i en ikke så nær fremtid i højere grad vil blive varetaget af AI; på dansk kaldet kunstig intelligens.

Slip for parkeringsbøden – lad din robotadvokat klare sagen for dig

Du kender det måske. Du har et ærinde i Indre By, og København er siom bekendt ikke ligefrem kendetegnet ved et væld af parkeringspladser. Det lykkes trods alt, men til din forbavselse opdager du en parkeringsbøde i forruden. Ærgerligt, træls og uretfærdigt, men der er ingen logik i at hyre en advokat med en timeløn på 3.000 kr. til at føre sagen for dig. Pengene er tabt, selvom du måske egentlig har loven på din side – eller de egentlig det? En 19-årig studerende fra Stanford University har med sin bot, DoNotPay, hjulpet hundredtusindvis af mennesker i London med at appellere deres parkeringsbøde med en forholdsvis tilfredsstillende succesrate. Botten har ifølge udvikleren vundet 160.000 ud af i alt 250.000 sager og sparet brugerne for et betydeligt beløb.

AI kan således være oplagt i sager, hvor omkostningerne til advokater langt overstiger sagens værdi. Her kan man med fordel alliere sig med en bot som DoNotPay, hvis man mener, at bøden er uberettiget.

Menneskeretssager? Barnemad

Menneskerettigheder kan være et noget ømtåleligt emne, der kræver stor ekspertise og erfaring inden for det juridiske felt, der i fagkredse kaldes folkeretten. Det lader dog til, at AI efterhånden er ganske godt med, når det kommer til netop denne typer sager. Den britiske avis The Guardian skriver, at en udviklet algoritme formåede at komme frem til den rigtige afgørelse i 79 % af tilfældene i sager om blandt andet tortur. Algoritmen var i stand til at vurdere både etiske og moralske argumenter såvel som selve beviserne for parternes påstande.

Dette vidner om, at AI advokater på ingen måde er science fiction eller utopi – snarere tværtimod. Jurister vil højst sandsynligt også kunne finde arbejde de næste mange år frem, men eksperter forventer, at de digitale værktøjer kan bidrage til en mere effektiv og ”korrekt” afgørelse. Ligeledes vil den kunstige intelligens også kunne bevirke, at sager, som ellers ikke ville være økonomisk rentable, alligevel kan rejses for domstolene eller et appelnævn. Dette gør ikke bare borgerne i stand til at slippe for en forkert parkeringsbøde. Retssystemet bliver også mere effektivt og retfærdigt, eftersom flere bliver får adgang til at få deres sag prøvet.

Jurister – omfavn udviklingen, og sig goddag til jeres nye, bedste ven. AI vil revolutionere alt fra lovgivning til domsfældelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *